Dit moet je weten over de verhoging van het minimumuurloon
Het minimumuurloon stijgt met 3,1%, maar wat betekent dit precies? Hieronder leggen we het voor je uit. We vertellen je waarom het minimumuurloon wordt verhoogd, waarom een wetsvoorstel voor een extra verhoging is verworpen, hoe de toekomst van het minimumuurloon eruitziet en wat dit voor jou als werknemer precies betekent.
Waarom stijgt het minimumloon?
Per 1 juli stijgt het minimumuurloon van € 13,27 naar € 13,68. Dat klinkt in eerste instantie als positief nieuws, maar is dat ook zo? Deze verhoging van het minimumuurloon betreft namelijk een indexatie, niet zozeer een extra verhoging. Ieder half jaar wordt het minimumuurloon geïndexeerd, wat wil zeggen dat het minimumuurloon met de cao-lonen meestijgt. In dit geval gaat het om een indexatie van 3,1%. Dat is an sich natuurlijk mooi meegenomen. Wel is het goed om te weten dat het wetsvoorstel van de Tweede Kamer om een extra verhoging van 2,1% in te voeren door de Eerste Kamer is verworpen.
Waarom blijft het bij een indexatie?
Weliswaar stijgt het minimumuurloon vanwege de halfjaarlijkse indexatie, maar van een extra verhoging is geen sprake. De reden dat er geen meerderheid in de Eerste Kamer was voor de extra verhoging van 2,1%, is dat dit voor werkgevers een te grote kostenstijging met zich mee zou brengen. De afgelopen jaren werd het minimumuurloon al meerdere malen verhoogd, net als de cao-lonen. Mede daardoor stegen de loonkosten voor werkgevers met zo’n 10%. Ook voor de overheid zelf zou een verhoging van het minimumuurloon extra kosten met zich meebrengen, aangezien de AOW mee zou stijgen. Kort gezegd is de verhoging van het minimumuurloon volgens de tegenstanders van dit wetsvoorstel niet-proportioneel en bereikt het niet het doel wat het zou moeten bereiken.
Het minimumuurloon en bestaanszekerheid
Dat er geen extra verhoging van het minimumuurloon plaatsvindt, is voor werknemers niet per definitie nadelig. Voorstanders van het wetsvoorstel stellen dat werk moet lonen, het is echter nog maar de vraag of een verhoging ook daadwerkelijk leidt tot een verbetering van de bestaanszekerheid. In andere woorden, werknemers zouden meer baat hebben als de overheid inzet op bestaanszekerheid en het verlagen van de lasten op arbeid. Volgens de tegenstanders van het wetsvoorstel worden die doelen niet met een verhoging van het minimumuurloon bereikt en pakt het vooral voor werkgevers nadelig uit.
De toekomst van het minimumuurloon
Aangezien er een nieuw kabinet aankomt, kan er nog van alles veranderen wat betreft het minimumuurloon. Echter, het is niet helemaal duidelijk hoe het beleid van de nieuwe regering er precies uit zal komen te zien. De kans is namelijk groot dat het nieuwe kabinet zal bestaan uit zowel voor- als tegenstanders van het wetsvoorstel. De VVD en de BBB hebben tegen de verhoging van het minimumuurloon gestemd en de PVV heeft voor het wetsvoorstel gestemd. Het is belangrijk om jezelf niet afhankelijk te maken van de hoogte van het minimumuurloon. Zorg ervoor dat je je hoe dan ook voor de volle 100% inzet en plezier hebt in je werk, dan komt de rest vanzelf.