Jouw droombaan binnenslepen met deze 5 tips

Er zijn maar weinig mensen die plezier halen uit solliciteren. Je cv updaten, bij bedrijven aankloppen, de formele gesprekjes, en de onzekerheid die volgt; het is niet gek dat je in angstzweet uitbreekt bij de gedachte van nieuw werk zoeken. Maar met de juiste mindset en voorbereiding kun jij je sollicitatieproces gewoon rocken, zonder het idee te hebben de controle te verliezen. Deze 5 tips helpen je alvast op weg!

1.  Je cv als visitekaartje

Laten we beginnen bij het begin; je cv fungeert namelijk als het visitekaartje aan je potentiële nieuwe werkgever. Niet gek dus, dat iedereen zo op dat cv hamert. Maak dit visitekaartje sprankelend, maar houd ‘m vooral duidelijk. Vermeld je ervaringen, vaardigheden en prestaties op een overzichtelijke manier en wijd vooral niet te veel uit. Een werkgever moet namelijk begrijpen waarom jij de nieuwe ster van het bedrijf bent, maar beschikt vaak ook over weinig tijd.

2.  Voorbereidend werk verrichten

Voordat je je sollicitatiegesprek induikt, heb je natuurlijk al lang en breed wat informatie over het bedrijf onder elkaar gezet. Wat zijn hun normen en waarden? Wat is hun missie, en wie zijn de grote namen binnen de organisatie? Wanneer jij tijdens het aankomende gesprek laat doorschemeren dat jij je research hebt gedaan, scoor je al snel bonuspunten. En laten we eerlijk zijn: van tevoren de website scannen en wat notities maken, is niet de grootste moeite.

3.  De kracht van vragen stellen

Tijdens je gesprek word je natuurlijk niet alleen maar ondervraagd; ook is dit je kans om te onderzoeken of jij jezelf bij het bedrijf ziet werken. Hierdoor toon je niet alleen interesse, maar laat je ook zien dat je serieus bezig bent met jouw toekomstige werkplek. Stel dus vooral vragen over de bedrijfscultuur, de teamdynamiek en eventuele ontwikkelingsmogelijkheden. Neem trouwens ook je cv mee, zodat je tussentijds kan verwijzen naar geboekte successen en ervaringen.

4.  De juiste kleding

Weet je nog dat we het hadden over die eerste indruk? Die maak je natuurlijk ook met je presentatie. Tijdens je inleidende onderzoekje ben je vast meer te weten gekomen over de bedrijfscultuur; probeer hier dan ook naar te kleden. Open deur misschien, maar toch belangrijk om te melden – kleding maakt namelijk de sollicitant. Twijfel je? Ga dan liever voor overdressed dan underdressed. Een stropdas kan je afdoen, een T-shirt van je favoriete band blijft toch wel hangen. Blijf overigens wel gewoon bij jezelf; jouw authenticiteit is namelijk je grootste asset.

5.  Slimme follow-up

Je sollicitatie overleefd? Dan is het meeste werk gedaan, maar dit is niet het moment om achterover te leunen. Stuur na je gesprek een bedankmailtje om je waardering te tonen en alles netjes af te sluiten. Dit is namelijk niet alleen beleefd, maar zorgt er ook voor dat jouw naam blijft hangen. En dat wil je natuurlijk!

Met de juiste voorbereiding en houding weten we zeker dat jij je aankomende sollicitatie gaat rocken. Bijkomend voordeel? Jij zit veel meer ontspannen in de stoel wanneer je weet dat jij je werk hebt gedaan. Gun jezelf daarom ook die onderzoeksperiode, en zie het gesprek als een mogelijkheid om het bedrijf wat beter te leren kennen en je vragen te stellen. Succes met je sollicitatie!