Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Om productief te zijn op de werkvloer, is gezonde voeding cruciaal. Dat gezond eten belangrijk is, wist je waarschijnlijk al. Wist je ook dat het ziekteverzuim een stuk lager is binnen bedrijven waar mensen gezonder eten? Hieronder lees je hoe gezonde voeding precies invloed heeft op je productiviteit en wat je kunt doen om gezond eten op de werkvloer te stimuleren!

Voeding als brandstof?

Er is een duidelijke link tussen wat we eten en hoe we ons voelen of gedragen. Daarbij wordt brandstof vaak als metafoor gebruikt voor voeding. Net zoals een auto de juiste brandstof nodig heeft om te kunnen functioneren, heeft ons lichaam ook de juiste voeding nodig. Voor een dure sportwagen gebruik je het liefst een premium brandstof, dus waarom zou je je lichaam dan niet voeden met het gezondste voedsel? Simpel gezegd maakt ongezond eten je minder productief. Als je regelmatig ongezond eet, is dat desastreus voor je energie, je concentratie en je gemoedstoestand.

De link tussen ongezond eten en ziekteverzuim

De vergelijking tussen voeding en brandstof gaat in principe wel op, maar eigenlijk gaat het veel verder dan dat; je bent letterlijk wat je eet. Iedere cel in ons lichaam wordt eens in de zoveel tijd vernieuwd. Het komt erop neer dat hoe gezond de vernieuwde cellen zijn, afhankelijk is van de nutriënten die je binnenkrijgt. Dat maakt dat je niet alleen productiever op de korte termijn bent als je gezond eet, maar ook op de lange termijn de kans op ziektes verkleint. Het is dan ook niet voor niets dat wetenschappers een duidelijke link zien tussen voeding en het aantal ziekmeldingen.

Wat is nu precies gezond?

Als we het hebben over ongezonde voeding, denk je misschien aan het eten van te veel suiker en vet. Toch is dit niet het enige wat een ongezond eetpatroon kenmerkt. Zo zijn er veel mensen die naar hun werk gaan zonder fatsoenlijk te hebben ontbeten. In alle haast halen ze een snelle snack bij een tankstation of slaan ze het ontbijt en de lunch helemaal over. Te weinig eten heeft ook invloed op je energie en gemoedstoestand. Hoe ziet een gezond eetpatroon er dan wel uit? Over wat nu precies wel en niet gezond is, is men het nog niet helemaal eens. De een beweert dat je absoluut geen koolhydraten mag eten en de ander beweert juist het omgekeerde.

Hoe pas je een gezonde eetgewoonte toe op de werkvloer?

Je hoeft geen gezondheidsgoeroe te zijn om het eetpatroon op de werkvloer te verbeteren. Er bestaat geen echte consensus over wat nu precies gezond is. Wat wel duidelijk is, is dat bewerkt voedsel met veel suiker, zout en vet een negatieve invloed heeft op je energie en gemoedstoestand. Als je het hebt over productiviteit op de werkvloer en het beperken van ziekteverzuim, hoef je echt niet alles volgens het boekje te doen. Je kunt als bedrijf al veel bereiken door de kantine in te richten met gezonde maaltijden. Je zult vanzelf merken dat mensen gemotiveerd raken om aan de slag te gaan en daar ook voldoende energie en concentratie voor hebben. Collega’s kunnen elkaar vervolgens inspireren om gezonder te eten.