Wat zeg je als iemand je om een salarisindicatie vraagt?

Stel, je hebt tijdens je studie met plezier afgewassen in je lokale kroeg, maar besluit dat het nu tijd is voor je eerste ‘echte’ fulltime baan. Je gaat vervolgens met een mooie cv op zak solliciteren naar een functie die volgens jou helemaal bij je past. De sollicitatie loopt helemaal op rolletjes, totdat je de volgende vraag krijgt: ‘kun je een salarisindicatie geven?’ We kunnen ons best voorstellen dat je niet helemaal was voorbereid op die vraag en dat het zweet je uitbreekt. Daarom vertellen wij je hoe je ervoor zorgt dat je de volgende keer weet wat je moet antwoorden.

Meer dan een bijbaantje

Allereerst moet je weten dat je het vooral als iets positiefs moet zien dat iemand je vraagt om een salarisindicatie. Het is tenslotte een teken dat men bereid is om te onderhandelen over het salaris. Waar het salaris bij een bijbaantje doorgaans vaststaat, kun je nu meer verdienen dan het minimumloon. Tenminste, als je het juiste antwoord geeft op de vraag. Wellicht is dit de eerste keer dat je solliciteert naar een fulltime baan. In dat geval wordt het tijd dat je leert om te onderhandelen over je salaris!

Salarisindicatie geven? Veel mensen vinden het spannend!

Als je het spannend vindt om te onderhandelen over je salaris, hoef je je daar zeker geen zorgen over te maken. Je bent echt niet de enige. Dit moet je vooral zien als een kans, een kans om het onderhandelen onder de knie te krijgen. Om succes te behalen in je carrière, zul je dit vroeg of laat moeten leren. Ben jij degene die toch de sprong durft te wagen, ondanks dat onderhandelen spannend kan zijn? Dan kun je een flinke voorsprong krijgen op anderen. Natuurlijk kun je een veilig antwoord geven en zeggen dat het salaris je niet zoveel uitmaakt, maar je kunt ook zelfverzekerd antwoorden.

De perfecte salarisindicatie: niet te hoog, niet te laag

De reden waarom veel mensen het spannend vinden om een salarisindicatie te geven, is dat je een bepaald risico neemt. Het kan namelijk zijn dat je een te hoge salarisindicatie geeft en vervolgens niet wordt aangenomen bij het bedrijf waar je zo graag wilt werken. De vraag is echter of dat zo erg is. De andere optie is om een lage indicatie te geven, met als resultaat dat je niet het salaris krijgt dat je eigenlijk verdient en jezelf tekortdoet. Het komt erop neer dat je jezelf in de vingers snijdt door geen risico te nemen. Het is niet erg om te worden afgewezen. Degene die het meest bereid is om van een onderhandeling weg te lopen, wint de onderhandeling.

Hoe je de controle behoudt?

Bij het geven van een salarisindicatie mag je dus best een risico nemen, maar je moet wel realistisch blijven. Dat houdt in dat je het best van tevoren kunt uitzoeken wat haalbaar is. Zorg ervoor dat je weet wat anderen met een vergelijkbare functie ongeveer verdienen, voordat je ergens gaat solliciteren. Daarbij kun je jouw opleidingsniveau en de ervaring die je al hebt opgedaan in het achterhoofd houden. Als je bijvoorbeeld hoger opgeleid bent dan gemiddeld en misschien zelfs een cursus hebt gevolgd die relevant is voor de desbetreffende functie, laat je zien dat je een waardevolle toevoeging bent. Een hoger salaris is dan best te verantwoorden.