Onderschat persoonlijke ontwikkeling niet

Ben jij al bezig met je persoonlijke ontwikkeling? Wellicht ben jij iemand die niet tevreden is met een 6, altijd streeft naar het hoogst haalbare en geen genoegen neemt met minder. In dat geval doe je er goed aan om verder te lezen. Dan kom je er namelijk achter waarom het belangrijk is om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en hoe je dat precies aanpakt. We sturen je de goede kant op door misverstanden over persoonlijke ontwikkeling uit de wereld te helpen en je bruikbare tips te geven.

Misverstanden over persoonlijke ontwikkeling

Er zijn mensen die denken dat persoonlijke ontwikkeling een soort hobby is waar alleen verwende millennials zich mee bezighouden. Dat is onzin; persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen die het maximale uit het leven wil halen. Op welke manier je daar precies invulling aan geeft, is natuurlijk helemaal aan jou. Los daarvan bestaat persoonlijke ontwikkeling voor een groot deel uit het leren van nieuwe vaardigheden. Betekent dit dat hoe meer vaardigheden je leert, hoe beter je bent ontwikkeld? Nee, eigenlijk werkt het precies andersom. In plaats van dat je zoveel mogelijk kennis en vaardigheden verzamelt, kun je al uitblinken door simpelweg je oude vaardigheden op te schonen. Oftewel, je ruilt je avondje Netflix in voor een avondje sporten.

Word jij een uitblinker?

Als jij tijd investeert om een talent te ontwikkelen, kun jij iets unieks aan de werkvloer toevoegen. Uiteindelijk zijn de meest succesvolle mensen degenen die de meeste waarde  bieden. Dat lijkt misschien een open deur, maar het betekent vooral dat er geen sluiproutes bestaan als het gaat om succes. Het mooie is dat je hier geen genie voor hoeft te zijn. Laat je dus niet tegenhouden door het idee dat succes een kwestie van geluk is of dat talent iets is waar je mee wordt geboren. Als je ook maar een kwartiertje van je dag inlevert om een vaardigheid te trainen, bezit jij uiteindelijk iets waar de maatschappij daadwerkelijk wat aan heeft en komt de rest vanzelf.

Waarvoor ben jij bereid om te ploeteren?

Dat je iets moet doen wat je leuk vindt, heb je waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord. Toch zit er wel wat in. Het komt erop neer dat je iets moet vinden waar je bereid bent om echt voor te ploeteren. Dit noemen we intrinsieke motivatie. Het is uitgebreid onderzocht, en keer op keer blijkt dat de motivatie die vanuit jezelf komt de beste resultaten oplevert. Als jij je bezighoudt met iets wat jou oprecht interesseert, kun je heel ver komen. Dan ben je alleen maar gefocust op het leveren van kwaliteit en is al het andere afleiding.

Besteed je energie nuttig

Stel dat je wil leren om leiding te geven. Het enige wat je hoeft te doen om daar echt goed in te worden, is oefenen. Wat zou het zonde zijn als je de energie die je nu hebt, verspilt aan dingen die je niks opleveren en waar je weinig om geeft. Je kunt die energie veel beter besteden aan een baan waarbij je je talent voor leiderschap kunt ontwikkelen. Ga bijvoorbeeld solliciteren naar een functie als teamleider. Niet iedereen weet hoe goed je kan uitblinken door een unieke vaardigheid te ontwikkelen. Gelukkig weet jij dat nu wel, gebruik het dus vooral in je voordeel.